Rusia nu are spaţiu de retragere în disputa cu Statele Unite pe tema instalării de armament ofensiv în Ucraina, a afirmat marţi preşedintele Vladimir Putin, avertizând că Moscova intenţionează să reacţioneze prin măsuri de tip militar.
„Activităţile Statelor Unite în Ucraina sunt la poarta noastră. Trebuie să înţeleagă că noi nu mai avem spaţiu de retragere. Chiar cred că noi vom asista în mod pasiv la aceste lucruri?”, a declarat Vladimir Putin, citat de Reuters.
„Dacă linia agresivă a colegilor noştri occidentali continuă, vom aplica măsuri tehnico-militare adecvate şi vom reacţiona dur la activităţile inamicale”, a atras atenţia preşedintele Rusiei.
Vladimir Putin a discutat marţi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, despre tensiunile cu Ucraina, pledând pentru măsuri de consolidare a stabilităţii. Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin l-a informat pe Emmanuel Macron că diplomaţia rusă depune eforturi pentru „consolidarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european”, conform site-ului SudOuest.fr. Vladimir Putin a denunţat „refuzul Kievului de respectare a Acordurilor de la Minsk”, argumentând că sunt necesare „măsuri concrete” decise în formatul Normandia, din care fac parte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa.
În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi seară că este dispus să discute cu Rusia „în orice tip de format, bilateral, prin întâlnire directă”. „Ucraina este pregătită să implementeze ceea ce s-a stabilit prin acorduri”, a afirmat Volodimir Zelenski.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, marţi, Rusia că un eventual atac militar asupra Ucrainei va avea „un preţ foarte mare”, reafirmând susţinerea pentru suveranitatea naţiunii ucrainene. Jens Stoltenberg a precizat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită pentru un dialog consistent cu Rusia, exprimând intenţia de a convoca o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la începutul anului viitor.
Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni seară, după o conversaţie între oficiali din SUA şi Rusia, că este pregătită să se implice în contacte diplomatice cu Moscova pentru ajungerea la noi acorduri de securitate, cerând însă garanţii reciproce. Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, a discutat luni cu Iuri Uşakov, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Jake Sullivan „a transmis clar că orice dialog cu Rusia trebuie să fie bazat pe reciprocitate, să abordeze preocupările noastre privind acţiunile Rusiei şi să aibă loc în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri europeni. De asemenea, a notat că orice progrese substanţiale se pot produce doar într-un mediu de reducere a tensiunilor, mai degrabă decât într-un mediu de escaladare a tensiunilor”, a comunicat Casa Albă.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va riposta prin măsuri de tip militar dacă NATO ignoră cererile Moscovei privind garanţiile de apărare. „Dacă sunt instalate pe teritoriile statelor NATO arme ofensive care să poată atinge centrele noastre militare, va trebui să creăm şi noi sisteme similare”, a declarat luni Alexandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe. „Noi am spus că va trebui să găsim modalităţi de ripostă, inclusiv prin mijloace militare şi prin tehnică militară, dacă NATO ignoră preocupările noastre”, a afirmat, la rândul său, Serghei Riabkov, un alt adjunct al ministrului rus de Externe.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei. „Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia”, a anunţat Kremlinul. Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice.